LEUVEN MINDGATE

Van Overstraetenplein krijgt sculptuur over het bezielen van kennis en creativiteit


Leuven - 3 april, 2008 - In juni dit jaar zal het nieuwe (Prof. Roger) Van Overstraetenplein in Leuven verrijkt worden met een werk van de Leuvense kunstenaar Wouter Mulier, dat het vuur van Prometheus, symbool van kennis, bezieling en creativiteit, voorstelt. Het Leuvense nano-elektronica-onderzoekscentrum IMEC koos dit werk omdat hetperfectaansluit bij het levensmotto van Professor Van Overstraeten, stichter van IMEC.

'Professor Van Overstraeten heeft met de oprichting van IMEC Vlaanderen op de wereldkaart gezet in het domein van nano-elektronica. Heel zijn leven heeft hij de ontwikkeling van nieuwe technologieën gestimuleerd. Zijn bezieling voor de vooruitgang in chiptechnologie was een inspiratiebron voor veel jonge onderzoekers. Hij streefde ernaar jongeren warm te maken voor wetenschappen en technologie omdat vooruitgang in nanotechnologie de ruggengraat vormt van de vooruitgang in welvaart en welzijn,' volgens Prof. Gilbert Declerck, algemeen directeur van IMEC.

De sculptuur in roestvrij staal stelt de hand van de Griekse god Prometheus voor op het moment dat hij het vuur aan de mensen geeft, symbool voor het brengen van kennis, bezieling en creativiteit. Dit is ook de missie van IMEC. Vooruit kijken. Nieuwe technologie ontwikkelen om het dagelijkse leven te verbeteren. De mythe van Prometheus is ook een verhaal over samenwerking tussen mensen en goden. Ook IMEC werkt wereldwijd samen met bedrijven en instituten. Samen onderzoek verrichten en kennis uitwisselen is immers onontbeerlijk om de technologische uitdagingen aan te gaan.

De kunstenaar heeft de sculptuur uitgewerkt tot een sterk gestileerd geheel. In het midden van de hand suggereert de grillige opening de schittering van het vuur. Door de abstrahering van hand en vuur tracht hij het anekdotische te overstijgen en te vertalen naar een visueel interessante en krachtige vorm. Zowel de specifieke vormgeving als de grootte (6.3 m.) verlenen het beeld een monumentale uitstraling.

Over IMEC

IMEC is het grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in Europa in nano-elektronica en nanotechnologie. Meer dan 1600 medewerkers van over heel de wereld werken samen in het Leuvense bedrijf. IMEC's onderzoek vindt zijn toepassing o.a. in een beter welzijn en gezondheidszorg, hernieuwbare energie en technologieën voor de intelligente omgeving. Meer informatie over IMEC is terug te vinden op www.imec.be.

Over Wouter Mulier (°1965)

Wouter Mulier kreeg zijn vorming in Brussel en Rotterdam en een bijkomende scholing als steenkapper en industrieel lasser.

Hij geeft les aan de academie in Leuven. Hij nam deel aan diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland en werkt vaak in opdracht zowel voor openbare als privéruimten. Meer informatie vind je op www.wouter-mulier.com

Contact:

IMEC : Katrien Marent, Directeur Externe Communicatie, T: +32 16 28 18 80, katrien.marent@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us