LEUVEN MINDGATE

AC Milan en Belgische BioRICS starten met revolutionaire begeleiding profvoetballers


Italiaanse topclub koopt wereldwijde en exclusieve licentie op technologie van Belgische spin-off van de K.U.Leuven.

Leuven, België, 10 oktober 2008 - AC Milan, de Italiaanse topclub uit de Serie A, rolt samen met de Belgische spin-off BioRICS een revolutionaire methode uit om profvoetballers fysiek en mentaal te begeleiden. AC Milan heeft daartoe een wereldwijde, exclusieve licentie gekocht om de technologie van BioRICS toe te passen in het voetbal. De overeenkomst betekent een belangrijke doorbraak in de verdere ontwikkeling en commercialisering van de technologie voor de spin-off van de K.U. Leuven.

De door AC Milan en BioRICS ontwikkelde methode luidt een nieuw tijdperk in voor begeleiding van profvoetballers. De technologie van BioRICS laat AC Milan toe in real time de mentale en fysieke fitheid van elke speler individueel tijdens trainingen te meten. Op basis van die metingen in combinatie met individuele wiskundige modellen is men in staat de gesteldheid van iedere speler te voorspellen en vervolgens waar nodig trainingen bij te sturen of zelfs tactische beslissingen te nemen.

'In voetbal zijn het vaak details die over een wedstrijd beslissen,' zegt Jean-Pierre Meersseman, Directeur van het Milan Lab. 'Een bal op de paal, een speler die zijn tackle te laat inzet, een bal die van de lijn wordt gehaald en ga zo maar door. Veel heeft te maken met de mentale en fysieke paraatheid van iedere speler. Daarom is het cruciaal te weten dat de spelers die we inzetten fysiek en mentaal op topniveau zitten. Dankzij de revolutionaire methode die we samen met BioRICS ontwikkelen, kunnen we beter inschatten hoe fris een speler fysiek en mentaal zit. Op basis van deze informatie kunnen we trainingen individueel bijsturen, spelers anders begeleiden op mentaal vlak en zelfs tactische beslissingen nemen. Kortom, dankzij de samenwerking met en de technologie van BioRICS zal de begeleiding van profvoetballers er in de toekomst heel anders uitzien.'
Na uitgebreide testen is een eerste deel van het systeem klaar om permanent ingezet te worden bij AC Milan. De continue metingen van fysieke en mentale toestand van elke speler worden operationeel gemaakt maar er is nog meer. De topclub heeft ook een wereldwijde licentie gekocht om de BioRICS-technologie als enige toe te passen in het voetbal. Ze zal voortaan dagelijks gebruikt worden op en vervolgens ook naast het oefenveld. In een eerste fase tijdens trainingen van de Primavera's, de beloften van de ploeg. Op korte termijn zullen ook de spelers van de eerste ploeg gemonitord worden met de nieuwe technologie.

Voor BioRICS betekent de toepassing van de technologie bij AC Milan een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling en commercialisering ervan. Niet alleen met het oog op verdere toepassing in het voetbal, maar ook voor toepassing in andere sporttakken en buiten de sportwereld. Zo heeft BioRICS onder meer een slaapmonitor ontwikkeld voor (auto)bestuurders en werken ze momenteel aan een project voor meer efficiente training van renpaarden en hun ruiters, alsook aan projecten in de wieler-en motorsport.

'De toepassing van onze technologie in de dagdagelijkse werking van een topclub als AC Milan is een mijlpaal voor ons bedrijf,' zegt Prof. Daniël Berckmans, die aan de wieg stond van de technologie bij BioRICS. 'Aan de hand van continue meting van fysiologische en mentale signalen zijn we vandaag in staat om nauwkeurig te voorspelen hoe het menselijk lichaam zal presteren in de nabije toekomst. Met dit systeem heeft BioRICS nu de sleutel in handen tot een nieuwe generatie van draagbare meet- en voorspelsystemen die betere en efficiëntere ondersteuning bieden. Niet alleen bij het voetbal of andere sporten, maar ook bijvoorbeeld in de medische wereld, de auto- en voedingsindustrie.'

Voor afbeeldingen ter illustratie van deze aankondiging kunt u contact opnemen met Jo Thuys (jo.thuys@duvalguillaume.com)

Over BioRICS
BioRICS is een jong, Vlaams dynamisch bedrijf dat ontstaan is als spin-off van het Departement Biosystemen van de de K.U.Leuven. Het werd in 2006 opgericht. BioRICS heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om, op basis van 'real time' metingen via sensoren op het lichaam, de mentale en fysieke prestaties van mensen te verbeteren dankzij voorspellingen van de individuele lichaamsreactie op een bepaalde activiteit en op een bepaald ogenblik.

Onder leiding van Professor Daniël Berckmans en samen met een wetenschappelijk team van een twintigtal medewerkers is BioRICS erin geslaagd om jarenlang wetenschappelijk onderzoekswerk op dieren en mensen rond het voorspellen van gedrag, te gebruiken voor het 'real time' modelleren en voorspellen van fysieke en mentale reacties en prestaties van individuen. Als pionier in deze technologie staat BioRICS aan de wieg van deze heel nieuwe manier van 'real time' prestatiemeting en -verbetering van individuen.

Meer informatie op www.biorics.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us